Comité Schone Lucht, Nederland

Donaties
Wij kunnen elke donatie zeer goed gebruiken. Donaties gaan rechtstreeks naar het bekostigen van de campagnes. Doneren gaat via onze Why Donate pagina.


Doel
Comité Schone Lucht Nederland leidt sinds begin 2019 diverse initiatieven en campagnes met als doel om schone lucht te bewerkstelligen in samenwerking met maatschappelijke, wetenschappelijke, politieke en bedrijfsmatige partners. In de laatste jaren is het Comité bekend geworden door de campagnes tegen, onder meer, een van de grootste geplande biomassacentrales van Nederland in Diemen/Amsterdam. Het Comité voert daarnaast campagne tegen biomassaverbranding op Europees en mondiaal niveau namens bewoners(organisaties), wetenschappers en bosbeschermingsorganisaties uit binnen- en buitenland.

Initiatieven en campagnes
Sinds de oprichting van dit Comité, begin 2019, voerden zij diverse
initiatieven en campagnes:

ArtAction "The Seven Sins of Biomass"; 
Filmpje Time: Zeven Zonden van Biomassa (Art Action) 
Artikel Art Action Vattenfall NL

De #Kindermars naar Vattenfall op de Diemense locatie;
Filmpje - reportage Kindermars naar Vattenfall

Landelijke online Demonstratie tegen biomassa;
Landelijke demonstratie, promo

De Nederlandse Petitie meer dan 25.000 handtekeningen
Petitie Stop de subsidies op biomassa   

De Europese Petitie meer dan 200.000 handtekeningen
Europese Petitie: EU moet onze bossen beschermen, niet verbranden 

Landelijke Campagne StopVattenfall:
Campagne website - Stop Vattenfall

Kamervragen & Politieke moties, waaronder
Tweede kamer komt tot subsidiestop, 2021 

Rechtszaak tegen de omgevings- en natuurvergunning tegen Vattenfalls 
Artikel Telegraaf: Vattenfall boos op activisten, 2021

Drie brandbrieven naar respectievelijk:

1.      De SER 
Brandbrief naar de SER
Artikel Foodlog Brandbrieven

2.      MinisterieEZK 
Brandbrief aan Ministerie EZK en woordvoerders Tweede Kamer 

Informateur  en woordvoerders Tweede Kamer 
Brandbrief aan informateur


Publicaties
[FS1] 

Daarnaast publiceerde het Comité vele opiniestukken in oa. Trouw, de Volkskrant, De Telegraaf, Het Parool etc.

Fenna Swart en Maarten Visschers (14 oktober 2020) Volkskrant
Opinie Volkskrant - Bij Economische zaken zit de pro biomassalobby aan tafel  
Vandaag vindt een rondetafelgesprek plaats bij het ministerie van Economische Zaken, naar aanleiding van het SER-advies over biomassa. Een opzetje vooral van en voor belanghebbenden in de biomassa-industrie, betogen Fenna Swart en Maarten Visschers.

Fenna Swart, Johan Vollenbroek, Bert Kool en Maarten Visschers (20 april 2020)
Opinie Vrij Links - Massale bomenkap voor een papieren werkelijkheid
De wereld zit op slot vanwege het snel om zich heen grijpende Coronavirus. Een schrikbarende ontwikkeling die minimaal noopt tot bezinning. Een ander virus dat zich razendsnel verspreidt is het ‘biomassavirus’. Ontstaan door de grote pot met subsidiegeld van de overheid voor biomassa. Maar daar waar Nederland tegensputterend tot stilstand komt, gaat het biomassavirus door. Met als voorlopig dieptepunt, volgens Fenna Swart, Johan Vollenbroek, Bert Kool en Maarten Visschers, een opmerkelijk en misleidend nieuwsbericht van NOS Nieuws.

Interview met Fenna Swart (maart 2021)
Artikel Clintel - Het biomassadossier
Bomen kappen, verschepen en opstoken om het klimaat te redden. Hoe kon  
dit idee zo lang standhouden? Fenna Swart, voorzitter van het Comité Schone  Lucht geeft haar kijk op de zaak. ‘Een kind kan begrijpen dat het raar is om bomen te verbranden om het klimaat te redden’, zegt Fenna Swart, voorzitter van de Stichting Comité Schone Lucht. ‘Het uitgangspunt is al verkeerd: we gaan bomen planten in een productiebos, dat groeit weer lekker aan en neemt alle koolstof die is verbrand, weer op.’ ‘Maar in de praktijk werkt dat natuurlijk helemaal niet zo.

Fenna Swart, Maarten Visschers en Johan Vollenbroek( 4 december 2020)
Opinie Algemeen Dagblad - Oerbos verdwijnt voor NL biomassacentrale
‘De afname van oerbos door kaalkap in Estland is nu al 14 procent’. Twee weken geleden stuurden wij, namens 65 natuurorganisaties uit binnen- en buitenland en ruim 22.000 Nederlanders, een brandbrief naar minister Wiebes om het afbouwpad voor subsidies voor biomassa te concretiseren. Hierin stelden wij dat 'Nederlandse stimuleringssubsidies misstanden in het buitenland veroorzaken'. Graanul Invest, Europa's grootste houtpelletproducent, reageerde middels brieven naar de pers en naar ondergetekenden’

Fenna Swart en Martin Luiga (15 oktober 2019)
Opinie Parool - Houtverbranding is totaal niet duurzaam
De bouw van biomassacentrales draait uit op een houtkoorts die over de hele wereld zorgt voor ontbossing. Dat komt door de manier waarop het kabinet invulling geeft aan de energietransitie. We gaan van het gas af, maar we gaan niet echt over op duurzame energie: in plaats van aardgas of kolen worden straks scheepsladingen vol hout verbrand. Dat gebeurt bij Diemen, waar energie­bedrijf Vattenfall de grootste biomassacentrale van Nederland wil bouwen en daarvoor honderden miljoenen aan subsidiegeld aanvraagt.

Fenna Swart en Jildert Huitema (27 maart 2019)
Opinie - het Parool - Biomassacentrales zijn niet schoner
Het kabinet heeft besloten dat Nederland in 2030 49 procent minder CO2 moet uitstoten. Er wordt al maanden gesproken over een Klimaatakkoord dat dit doel dichterbij moet brengen. Maar wat men voor het gemak vergeet, is dat minister Eric Wiebes intussen een rokend klimaatmonster heeft geschapen. Met honderden miljoenen euro aan subsidie dreigt Nuon onder de rook van Amsterdam de grootste biomassacentrale van Nederland te bouwen. Die zal hout voor de stadsverwarming verbranden. Met subsidie.

Fenna Swart en Maarten Visschers (28 januari 2021)
Vattenfall duurzaam? Dan moet het stoppen met biomassaverbranding in   Diemen
Vattenfall voert een duurzaamheidscampagne. Dan moet het stoppen met de biomassaverbrandingscentrale in Diemen. Energiebedrijf Vattenfall wil binnen één generatie fossielvrij zijn, tenminste dat beweert het bedrijf. Nederland (en Europa) wordt overspoeld met reclame hierover. Desondanks wil het bedrijf per 1 juli 2024 in Diemen een grote houtgestookte centrale van 120 MW in werking hebben.

Fenna Swart, Maarten Visschers en Johan Vollenbroek (20 november, 2020)
Opinie - Joop VARA: Kappen van oerbossen voor Nederlandse biomassa is géén ‘fake-nieuws’
Kappen van oerbossen voor Nederlandse biomassa is géén ‘fake-nieuws’. Wij kunnen onze weg naar een schoner klimaat niet plaveien met houtverbranding. Daarbij is het niet de rol van de overheid om koste wat kost multinationals te ondersteunen

Fenna Swart en Martin Luiga (5 november, 2019)
Opinie, Trouw - Stop snel met subsidies voor biomassa (5 november 2019)
Het zal niemand verbazen dat de recente klimaat- en energieprognose aantoonde dat het kabinet niet genoeg doet om de CO2-uitstoot in 2020 met 25 procent te verminderen. In reactie kondigde minister Wiebes afgelopen vrijdag een ­extra subsidieronde aan voor projecten op het gebied van duurzame energie, ook biomassa. Een verkeerde stap met mogelijk rampzalige gevolgen.

Fenna Swart, Maarten Visschers en Johan Vollenbroek (4 november, 2020)
Minister Wiebes blijft om de hete brij heendraaien bij biomassa
Ruim 2,5 jaar lukte het minister Wiebes om Oost-Indisch doof te blijven voor de steeds luider klinkende protesten in binnen- en buitenland tegen het opstoken van houtige biomassa voor het opwekken van energie. De minister verwees steeds naar aankomende onderzoeken en rapporten. Vanaf de onderhandelingen over het nieuwe klimaatakkoord, begin 2018, bleek biomassa al een heet hangijzer. 

Fenna Swart (17 februari 2021)
 Opinie, Wynia's week - Stop de Biomassaverbranding!
Waar is toch ons gezonde verstand gebleven als het gaat om klimaatbeleid? Wetenschappelijk gezien is allang duidelijk dat we geen bossen moeten verstoken om energie op te wekken. Burgers zijn klaar met de gesubsidieerde verwoesting van natuur, biodiversiteit en het verpesten van luchtkwaliteit. En toch blijven politici dubben en bedrijven, die profiteren van ons belastinggeld, ons zand in de ogen strooien. Zal in Den Haag en Brussel eindelijk het verstand zegevieren?

Fenna Swart, Maarten Visschers en Johan Vollenbroek (20 januari 2021)
Opinie, de Telegraaf - ’Hoe duurzaam zijn de intenties van Vattenfall?’
Energiereus Vattenfall claimt ’binnen een generatie fossielvrij’ te zijn. Deze duurzaamheidscampagne staat volgens Fenna Swart, Maarten Visschers en Johan Vollenbroek haaks op de bouwplannen van het bedrijf voor de grootste biomassaverbrandingscentrale in Diemen.

Fenna Swart (11 jul. 2020)
Opinie, De Telegraaf - ’Duurzaamheidssprookje kost miljarden subsidie’
Het juiste antwoord op de vraag of we zouden moeten stoppen met biomassa is ja. Houtstook voor energie is foute boel. Dit is feitelijk ook de conclusie van het SER-advies dat deze week verscheen over de beschikbaarheid en duurzaamheid van biomassa. Biomassa moet, volgens de SER, niet meer worden ingezet voor energie, maar slechts voor de chemie en als grondstof voor materialen. Concreet betekent dit dat het kabinet niet anders kan dan direct stoppen met de houtstooksubsidies.

Fenna Swart, Mischa Meerburg (23 apr. 2020)
Opinie, De Telegraaf ’Energieplan Amsterdam absurd en groenvijandig’
Amsterdam heeft besloten de klimaatneutrale ’donut-economie’ te omarmen en gas in te ruilen voor biomassa-energie. Tot afgrijzen van Mischa Meerburg en Fenna Swart: „Miljarden gaan letterlijk in rook op. Amsterdam zadelt Nederland op met een nog grotere CO2-schuld.”

Fenna Swart en Olof van de Gaag/ Debat – Spijkers met Kop[en (5 december 2020)
https://www.nporadio2.nl/podcasts/spijkers-met-koppen
Fenna Swart, voorzitter van het Comité Schone Lucht en Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie gaan in debat over biomassa.

Fenna Swart en Jesse Klaver/ Debat NPO1 Nieuwsuur (8 maart 2021)
Artikel, NOSnieuws, Fenna Swart in debat met Jesse Klaver
Uitzending Nieuwsuur debat Fenna Swart en Jesse Klaver
Fenna Swart, oud politica voor de partij in Amsterdam, sprak Klaver er vanavond op aan. Haar werd als partijlid eerder de mond gesnoerd en ze begrijpt niet dat GroenLinks zich niet harder maakt voor sluiting van de centrales.Ook de helft van alle GroenLinks-kiezers (42 procent) wil de biomassacentrales onmiddellijk sluiten, blijkt uit Ipsos-onderzoek in opdracht van Nieuwsuur. Fenna Swart: "Ik spreek u aan op uw standpunt. Luistert u naar de kritiek?"

Resultaten

Sinds de oprichting en start van de campagnes tegen biomassaverbranding van Comité Schone Lucht  waarbij we de Nederlandse, Europese en mondiale biomassa-industrie in kaart brachten, zijn er ruim 850 nieuwsberichten verschenen in de Nederlandse pers en media en daarbuiten, in 15 landen (waaronder Politico Europa, Zweden, Engeland, VS, Estland, Letland, Zwitserland, Duitsland) verschenen. Op basis hiervan bereikten we miljoenen Nederlandse, Europese en Amerikaanse kijkers en lezers, werden er Kamervragen gesteld in Estland en Nederland en werkten we mee aan vergelijkbare onderzoeken in Estland en de Verenigde Staten.

Successen
Op basis hiervan behaalden we vele successen. Zo besloot de Tweede Kamer vorig jaar dat er geen nieuwe subsidies komen voor centrales die elektriciteit opwekken met biomassa. Mede op basis van onze brandbrief aan de SER  (1) adviseerde de Raad afgelopen zomer (2020) dat de subsidies voor laagwaardige toepassingen van hout (biomassa) z.s.m. dienen te worden afgebouwd. Mede op basis van onze brandbrief aan de minister van EZK (2) en lobby in de Tweede Kamer werden daarna de subsidies (SDE++) voor biomassaverbranding eind februari 2021 bevroren totdat er een definitief afbouwpad komt. Met de brandbrief daarna aan informateur Tjeenk Willink (april 2021) riepen wij, namens 58 binnen- en buitenlandse bosbeschermingsorganisaties en wetenschappers, op om helemaal te stoppen met subsidies voor biomassa voor energieopwekking. De al vergeven subsidies voor mee- en bijstook in kolencentrales zouden moeten worden teruggedraaid, evenals subsidies voor biomassacentrales die nog niet zijn gebouwd.

Vervolg

Maar we zijn er nog niet en de strijd gaat voorlopig door:

  • Ø  de uitspraak van Rechtbank Noord-Holland over het beroep tegen de Omgevings- en Natuurvergunning in de Vattenfall zaak wordt afgewacht. Mocht de zaak worden verloren, dan gaat het Comité in hoger beroep bij de Raad van State.
  • Ø  Op 25 en 26 mei 2021 a.s. zal het Comité campagne voeren in Brussel om Frans Timmermans en de andere Europese leiders op te roepen om biomassaverbranding niet langer op te nemen als zijnde klimaatneutraal in de Richtlijn Hernieuwbare Energie (RED2). De Europese Commissie (EC) nam biomassa in april 2021 op in hun conceptlijst van duurzame investeringen. Dit lijkt vooral onder druk van de Scandinavische lidstaten, met name Zweden en Finland, te zijn gebeurd. Dit tot ontsteltenis van het Comité dat stelt dat de biomassaverbranding  dat in de conceptlijst van ‘duurzame’ investeringen is  opgenomen duidelijk ingaat tegen de klimaatwetenschap en dat ze opnieuw zullen leiden tot greenwashing.
  • Ø  In september zal het Comité de leden van het Europese Parlement oproepen om er voor te zorgen dat biomassaverbranding wordt uitgesloten van de RED2.
  • Ø  Dit najaar zal het Comité de Tweede Kamer er aan houden om de Nederlandse biomassasubsidie af te schaffen.

 

Samenwerking

Comite Schone Lucht werkt onder meer samen met Leefmilieu; Mobilisation for the Environment; Landelijke Werkgroep Houtstook-vrij; Greenpeace, Urgenda, Landelijke meldpunt bomenkap, Fridays For Future Nederland; Stichting Ecoplan Natuurontwikkeling; Tropism Art & Science Foundation; Global Justice Ecology Project; Australian Forests and Climate Alliance; Biofuelwatch; Canopee France; Dogwood Alliance; Fern; Partnership for Policy Integrity; Estonian Forest Aid; Estonian Fund for Nature; Environmental Paper Network International; Forest Defenders Int.; South East Region Conservation Alliance (SERCA); Wild Europe etc
[1]

Zie tevens de lijst van ondertekenaars van de drie brandbrieven: 

1. Greenpeace

2. Leefmilieu

4. Mobilisation for the Environment

5. Landelijke Werkgroep Houtstook-vrij

6. Landelijke meldpunt bomenkap

7. Fridays For Future Nederland

8. Federatie tegen Biomassacentrales

9. Extinction Rebellion NL

10. Fossielvrij NL

II Regionale Natuurorganisaties

11. ANO-Fundatie voor Welzijn en Wetenschap

12. Arnhems Peil

13. Bloei in Arnhem

14. Boomfocus

15. Bomenbrigade Boxtel

16. Bomen Achterhoek

17. Campagne De Grote Transitie

18. Comité Matiging Kapbeleid Slangenburg

19. Duurzaam Dorp Diemen

20. EDSP

21. Fossielvrij Amsterdam

22. Het Groene Hart Brabant.

23. Organisatie EcoVrede. Netwerk

24. Grenzeloos Groen

25. Geen biomassacentrales in Waddinxveen

26. Heerlijkheid de Hare

27. Platform Duurzame en Solidaire Economie:

28. Partij voor de bomen Texel

29. Redactie Bomen en Bos in Arnhem en Omgeving

30. Stichting Groen in Amersfoort

31. Stichting Kritisch Bosbeheer

32. Stichting Ecoplan Natuurontwikkeling

33. Stichting Groen Weert e.o.

34. Stichting Vrijwillig Bosbeheer Noord

35. Stichting Natuurvolgend Bosbeheer

36. Stichting HoutrookVrij

37. Stichting Natuurlijk Achterhoek

38. Stichting Boom en Bosch.

39. Stichting Levensbomenbosch.

40. Tuin van Zeeland

41. Tropism Art & Science Foundation

42. Werkgroep Voetafdruk Nederland

43. Werkgroep Transitie Boxtel

44. Werkgroep Bomen Groningen

45. We love Trees

III Deskundigen en wetenschappers

46. Leffert Oldenkamp

47. Jaap Kuper

48. Patrick A. Jansen

49. Mary Booth

50. Rudy Rabbinge

IV Buitenlandse Natuur- en bosbeschermingsorganisaties

51. Global Justice Ecology Project

52. Australian Forests and Climate Alliance

53. Biofuelwatch

54. Canopee France

55. Dogwood Alliance

56. Estonian Forest Aid

57. Estonian Fund for Nature

58. Environmental Paper Network International

59. Environment East Gippsland inc

60. EPN

61. Forests, Climate and Biomass Energy Working Group,

62. Fern

63. Pivot Point

64. PFPI

65. Save Estonian Forests

66. South East Region Conservation Alliance (SERCA)

67. Wild Europe

68. Forests, Climate and Biomass Energy Working Group,

69. Fern

70. Pivot Point

71. PFPI

72. Save Estonian Forests

73. South East Region Conservation Alliance (SERCA)

74. Wild Europe

 


[1] Zie link voor uitgebreide lijst


 [FS1]Hieronder per artikel title en korte introductie noemen

Delen

REACTIES

 

Reacties

Populaire posts